Grillad potatis

Grillad potatis är en läcker och enkel rätt som passar perfekt till sommarmiddagar eller grillfester. Den krispiga ytan och den mjuka insidan av potatisen tillsammans med de aromatiska kryddorna gör detta till en favorit på grillen. I den här artikeln kommer vi att utforska allt du behöver veta om att grilla färskpotatis och njuta av den perfekta sidorätten.

Förberedelserna

Innan du kastar färskpotatisen på grillen, finns det några viktiga steg du bör följa:

 1. Välj rätt potatis: För att få de bästa resultaten, använd små färskpotatisar av liknande storlek. Detta säkerställer att de grillas jämnt.
 2. Skölj noggrant: Tvätta potatisarna noga under kallt vatten för att ta bort eventuell smuts eller jord.
 3. Koka potatisen: För att förkorta grilltiden och säkerställa att potatisen blir genomkokt, kan du koka den i några minuter innan du grillar den.
 4. Krydda rikligt: Använd din favoritkryddning för att smaksätta potatisen. En klassisk kombination är olivolja, färsk vitlök, rosmarin, salt och svartpeppar.

Grillningstekniken

När du har förberett potatisen är det dags att grilla den till perfektion:

 1. Förvärm grillen: Se till att din grill är ordentligt uppvärmd innan du lägger på potatisen. En medelhög värme är idealisk.
 2. Använd folie: För att förhindra att potatisen fastnar på gallret, kan du använda aluminiumfolie eller en grillpanna.
 3. Grilla jämnt: Placera potatisen på grillen och vänd dem regelbundet för att säkerställa en jämn grillning. Det tar vanligtvis cirka 15-20 minuter för att få den önskade krispigheten.
 4. Testa med en gaffel: För att säkerställa att potatisen är klar, stick en gaffel i den. Om den glider igenom enkelt är den redo att serveras.

Servering och variationer

Grillad färskpotatis är en mångsidig rätt som kan serveras på olika sätt:

 • Sprinkla färsk hackad persilja över potatisen för en frisk smak.
 • Servera den med en kall yoghurtsås eller tzatziki för en krämig kontrast.
 • Strö över lite riven parmesanost för en extra smakrik upplevelse.

Grillad Färskpotatis – En Hälsosam Sida

En av de fördelar som kommer med att grilla potatis är att det är en hälsosam sida. Potatisen är en utmärkt källa till kolhydrater och fiber. Dessutom är den naturligt fettfri och innehåller viktiga näringsämnen som vitamin C och B6. Genom att grilla potatisen istället för att fritera den behåller du dess näringsvärde och minskar kaloriinnehållet.

Frekventa Frågor om Grillad Potatis

1. Kan jag använda andra kryddor?

Självklart! Du kan anpassa kryddningen efter din egen smak. Paprika, timjan, eller spiskummin är bara några exempel på kryddor som kan ge potatisen en ny smakdimension.

2. Kan jag använda andra typer av potatis?

Absolut, du kan använda olika potatissorter beroende på din preferens. Några populära val inkluderar röd potatis, Yukon Gold eller fingerlingpotatis.

3. Kan jag förbereda grillad potatis i förväg?

Ja, du kan förbereda potatisen i förväg genom att koka den och marinera den med kryddor. När det är dags att grilla, är den redo att gå på grillen.

4. Hur kan jag göra potatisen krispigare?

För att få potatisen ännu krispigare kan du pensla den med lite extra olivolja under grillningen och öka värmen på grillen något. Var dock försiktig så att den inte bränns.

Så nu har du all information du behöver för att grilla den perfekta färskpotatisen. Ge dig själv och dina gäster en smakupplevelse utöver det vanliga med denna enkla men utsökta rätt. Lycka till med din grillning!

Se även nedan:

Foto av författare

Heliok

Lämna en kommentar